Grand Speakers

               Business & Knowledge Club

Dinsdag 10 december 2019

© Speakers Academy - Walter Kallenbach

Open water- en marathonzwemmer en Olympisch kampioen

Maarten van der Weijden is Nederlands open water- en marathonzwemmer en won in 2008 een gouden medaille op de Olympische Spelen in Beijing (10 km open water zwemmen). In 2001 kreeg Maarten de diagnose leukemie en zijn overlevingskansen waren gering. Na een behandeling in het ziekenhuis van een half jaar, waarbij Maarten vier chemotherapieën, operaties en een stamceltransplantatie onderging, had Maarten het geluk om te herstellen en begon hij aan zijn revalidatie.

Op 18 augustus 2018 begon Maarten aan de langste zwemtocht van zijn leven. Maarten zijn ultieme doel was om de Elfstedentocht van 200 kilometer zwemmend af te leggen en daarmee geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Na 55 uur en op 163 kilometer afstand werd Maarten te ziek om zijn tocht te vervolgen. Met zijn eerste poging heeft hij ruim 5 miljoen euro opgehaald voor onderzoeken naar kanker.

Op 21 juni 2019 dook Maarten van der Weijden voor een tweede keer het Friese water in om de Elstedentocht alsnog te vervolmaken. Op 24 juni 2019 slaagde deze tweede poging wel en met deze actie haalde hij nog eens 6,1 miljoen euro extra op voor Kankeronderzoek.

© Speakers Academy - Walter Kallenbach

Comedian en spreker
Sinoloog & China Social Trend Watcher

Manya Koetse is een China-kenner en social-trendwatcher, alsmede de hoofdredacteur van What’s on Weibo, een internationaal goedbezochte nieuwssite die inzichten geeft in de trending topics & digitale ontwikkelingen in China.

Zij is zowel sinoloog als japanoloog (MPhil Universiteit Leiden/Peking University), en woonde langere tijd in China en Japan. Tijdens haar studie in Beijing, een stad die haar ‘tweede thuis’ werd, raakte zij geïnteresseerd in de digitale cultuur en de opzet van sociale media in China, die de afgelopen tien jaar een stormachtige transformatie hebben doorgemaakt.

Sindsdien volgt zij de Chinese trends, media, en maatschappelijke ontwikkelingen op de voet. Het bracht haar op het idee om een nieuwsite op te zetten die, aan de hand van China's online wereld, rapporteert wat er onder de Chinese bevolking leeft en hoe de overheid daarmee omgaat. What’s on Weibo (whatsonweibo.com) groeide uit van een kleinschalige blog tot een internationaal goed bezochte website (±300,000 lezers per maand) die vaak aangehaald wordt in de media, van de NOS tot de New York Times.

Naast haar werkzaamheden als redacteur en schrijver, is Manya inmiddels een veelgevraagd spreker voor nieuwsprogramma’s (BBC, Al Jazeera) en bedrijven, en specialiseert zich in de Chinese social trends, het (online) media landschap, en cultuur en maatschappij.