Grand Speakers

Business & Knowledge Club

Dinsdag 2 april 2019

© Jeannette Schuffelen

Thomas Rau

Expert op het gebied van circulaire economie​.

Zijn motto? “Laten we doen wat nodig is, niet wat haalbaar is.” Hij staat bekend als voorloper in de internationale discussie over duurzaamheid, grondstoffenschaarste en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de architectuur.
 
Als geen ander is hij in staat om situaties en problemen te bekijken vanuit nieuwe invalshoeken. Zijn ideeën lijken daarom vaak enorm voor de hand liggend, terwijl toch niemand eerder op ze gekomen was. Dat maakt ze helder, toepasbaar en begrijpelijk voor iedereen.
 
Thomas bedacht onder andere Light as a Service, Material as a Service, het Materialenpaspoort en de Turnaround Terminal.
 
Voor Triodos ontwierp hij een kantoor, dat nu gerealiseerd wordt op Landgoed De Reehorst in Driebergen-Zeist. Het is een volledig energieneutraal en ook een compleet remontabel gebouw. Alle verbindingen kunnen uit elkaar, net als bij een kermisattractie.
 
Met vele projecten heeft Thomas prijzen gewonnen. In 2018 won hij de ABN AMRO Duurzame 50 en hij staat de laatste jaren steevast in de top 10 van de Trouw Duurzame 100.​


Lees hier meer over Thomas!

© Walter Kallenbach

Chloé Rutzerveld

Food Futurist - voedselinnovatie op het snijvlak van technologie, wetenschap en kunst​.

Hoe kunnen we ons eten efficiënter, gezonder en duurzamer maken? Food designer Chloé Rutzerveld heeft daar haar werk van gemaakt. Zij kruist technologie, wetenschap en design, en bedenkt alternatieve manieren voor voedselproductie en consumptie die efficiëntie, duurzaamheid en gezondheid verhogen.

Chloé was de eerste die met het Edible Growth project een 3D-printer gebruikte om vers voedsel (eetbare ecosysteempjes) te printen. Haar missie was een manier te bedenken om de technologie van de printer te gebruiken om de natuur te ondersteunen, gezonde dynamische voeding te produceren en tegelijkertijd de voedselproductieketen te verkorten. Met Strooop! presenteerde zij de eerste stroopwafel gemaakt van groente, reststromen uit de groente industrie, van Nederlandse bodem.

Het werk van Chloé is zeer vernieuwend. Zij biedt een andere kijk op voeding en heeft hiermee diverse prijzen gewonnen. In 2016 werd ze door het Financieele Dagblad benoemd als een van de 25 talentvolle jonge ondernemers en won ze een young creator award met haar stroopwafels. In 2017 werd ze opgenomen in de Duurzame Jonge 100 en door het Parool opgenomen in de top 17 talenten van 2017. 

Lees hier meer over Chloé

© Walter Kallenbach

Siemen Cox

Auteur van 'De Blauwe Revolutie', founder rotterzwam, Co-founder BlueCity.

Wat doe je met een leegstaand zwembad? Je maakt er een speeltuin van voor circulaire bedrijven, waar ze met brein, ballen, lef en lol afkoersen op een economie waarin afval niet bestaat.

Siemen Cox is een van de initiatiefnemers van BlueCity en oprichter van Rotterzwam, beide gevestigd in het oude zwembad Tropicana in Rotterdam. Hij verruilde zijn carrière in de financiële dienstverlening voor duurzaam ondernemerschap om zo een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld.

Rotterzwam heeft een duidelijke missie: “Van afval-reductie naar voedselproductie”. Ze gebruiken koffiedik om oesterzwammen te kweken. Deze wordt ook nog eens opgehaald bij lokale bedrijven, waardoor er zo min mogelijk voedselkilometers zijn. Vanuit de hele wereld komen mensen naar Rotterdam om te leren hoe zij eenzelfde systeem lokaal kunnen opzetten.
 
Met 6 prijzen en 3 listings is Rotterzwam de meest onderscheiden stadslandbouwer van Europa.

Lees hier meer over Siemen!

Jelle Kuiper

Goedhart Adviesbureau, trendwatcher en specialist op circulair ondernemen

Theatermaker Jelle Kuiper maakte verschillende cabaret voorstellingen waarmee hij succesvol door Nederland toerde. Jelle valt op doordat hij op vreemde plaatsen theater maakt: op campings, op de pier van Scheveningen of op een weiland op Terschelling. Zijn talent om op humoristische wijze interactie met het publiek te creëren, zijn gevoel voor timing en zijn oprechte nieuwsgierigheid naar alles wat los en vast zit, weet hij multifunctioneel in te zetten. Theater op maat voor congressen of in bedrijven kunnen zeker tot zijn specialiteit gerekend worden. Ook leuk om te weten: sinds 2006 is Jelle officieel trouwambtenaar en zo de eerste cabaretier die huwelijken sluit!

Lees hier meer over Jelle!

© Enith Stenhuys

Pieter Cobelens

Pieter Cobelens, mede-oprichter van Grand Speakers, is wederom onze dagvoorzitter. Hij is een man met een niet aflatende energie. Pieter is een flamboyante en uitgesproken persoonlijkheid die van zijn hart geen moordkuil maakt.

Lees hier meer over Pieter!

© Walter Kallenbach

Aftermovie Grand Speakers 11 december 2018